
ピエモンテ州はクーネオ県の一部で生産されています。
原料乳は牛乳でこれに5〜20%羊または山羊の乳を加えることができますが、当社のものは牛乳のみで作られています。
言い伝えによると12世紀にグラーナ渓谷の牛飼いが考え出したと言われています。
熟成は涼しくて湿気のある自然の洞窟、あるいは同様の環境にて最低60日間行われます。湿度が70〜98%、気温は5〜15℃に保たれ、これにより自然なカビがカステルマーニョに付着します。外観は濃いアイボリーカラーで時にピンクがかることもあり、シワがあります。生地は真珠色やアイボリー、熟成が進むと黄土色になります。
熟成が長いものほど硬く、ポロポロと崩れます。若いものは心地よい塩味を感じられます。熟成が進むとよりスパイシーで酸味もあり個性がはっきりとします。生クリームと合わせてリゾットやニョッキのソースにどうぞ。フルボディの赤ワインにとても合います。
This cheese is produced in the Cuneo area, in Piedmont. Usually, this cheese is made with cow milk, in which 5% to 20% sheep or goat milk can be added. However, our castelmagno is entirely made with cow milk. It is said that in the 12th century a cattleman from the Grana Valley first produced this cheese. The ripening is done in a cool and humid natural cave, or in a similar environment, for a minimum of 60 days. The humidity is kept at 70% to 98% and the temperature at 5% to 15 ℃, so that natural mold grows on the cheese. The castelmagno presents itself in a dark ivory color, sometimes with some pink notes, and it has a ridged rind. The paste has an ivory/pearly color, but the more it ripens, the more it turns into a darker yellow. Furthermore, this cheese gets firmer as it ripens, until the point of crumbling apart. The less aged castelmagno presents a light salty taste. However, as the ripening process continues, the taste gets spicier and sourer, acquiring its own uniqueness. We suggest to use it together with fresh cream to make a risotto or gnocchi sauce. It is the perfect match with a glass of full-bodied red wine.
DOP(Denominazione di Origine Protetta)とはイタリアの原産地名称保護制度で、製造工程や品質管理など厳しい条件をクリアしたチーズだけに与えられるものです。
DOP (PDO Protected Designation of Origin) is a special status awarded only to cheeses that have satisfied some strict requirements such as manufacturing process and quality control.
チーズデータ cheese information

【味】数値が小:デリケートな味/数値が大:強い味
[taste] small number: delicate taste/big number: strong taste
100gあたりの栄養価 nutritional values for 100g |
脂肪分 Fat | 30g |
エネルギー Calories | 376kcal |
タンパク質 Proteins | 24g |
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おすすめのお召し上がり方
ヘーゼルナッツとともにリゾットに。またニョッキに合わせたり、パスタのラグーソースに使用しても。
Use it for a risotto with hazelnuts, for a gnocchi dish or to prepare a ragout sauce for your pasta.