
ヴェッゼナは戦争で生産量が減り、絶滅の危機に晒されましたが、スローフード運動により絶滅から救われた希少なローカルチーズです。山の空気が通る熟成庫で8〜16ヶ月間熟成します。表皮は凹凸があり濃い黄土色で、生地は黄色で粗めです。干草の香りと濃厚な風味がヴェッゼナ独特であり、後味には辛さもあります。味がしっかりとしているので、ポルチーニに合わせたり、シンプルなマカロニグラタンの上におろして召し上がってみてください。
The vezzena is a rare local cheese saved from extinction by the recent “slow food” movement, after its production dramatically decreased during the war. It is kept aging for 8 to 16 months in a room through which the mountain air blows. The rind is rugged and has a dense ocher color, the paste is yellow and has a rough consistency. The hay fragrance and rich flavor are unique to the vezzena and there is also a spicy note in the aftertaste. As the taste is strong, we suggest to use it with porcini, or on a macaroni gratin.
チーズデータ cheese information

【味】数値が小:デリケートな味/数値が大:強い味
[taste] small number: delicate taste/big number: strong taste
100gあたりの栄養価 nutritional values for 100g |
脂肪分 Fat | 31.0g |
エネルギー Calories | 399kcal |
タンパク質 Proteins | 30.0g |
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おすすめのお召し上がり方
ポルチーニ料理に合わせたり、カルパッチョ(肉)の上にスライスしても。
Use it combined with porcini mushrooms, or in slices on a carpaccio.